Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Τα Γεγονότα [Κριτική Θεάτρου]

 Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου έφερε στην πόλη μας για τρεις μέρες την εξαιρετική παράσταση «Τα γεγονότα» του Ντέιβιντ Γκρέιγκ σε μετάφραση- σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ραπτοτάσιου. Είναι παράσταση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε περιοδεία με την εξής ιδιαιτερότητα: Συμμετέχει κάθε φορά μια τοπική χορωδία! Τη Κυριακή, που παρακολούθησα εγώ τη παράσταση, στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου(12/12/2021) συμμετείχε η χορωδία του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου με την Άννα Πανοπούλου στη διεύθυνση της χορωδίας! Ξεκινάμε λοιπόν με αυτή την ενδιαφέρουσα σύμβαση! 
 
Συνεχίζουμε: Στην παράσταση πρωταγωνιστούν η Αγλαΐα Παππά και ο Φοίβος Παπακώστας και το θέμα της είναι πως αντιμετωπίζουμε μια τραγωδία, όταν μπροστά στα μάτια μας, λαμβάνει χώρα η μαζική δολοφονία μιας χορωδίας με ετερόκλητα μέλη από έναν ρατσιστή νεαρό και γλιτώνει μόνο η δασκάλα γιατί τελείωσαν οι σφαίρες του δράστη! Καλείται λοιπόν η Αγλαΐα Παππά που παίζει τη δασκάλα να μας μεταφέρει τα συναισθήματα της, τις σκέψεις της αλλά και να μας δείξει την απέλπιδα προσπάθεια της να καταλάβει, να κατανοήσει το ακατανόητο! «Είναι τρελός ή είναι κακός;;» Η ερώτηση αυτή τη στοιχειώνει! Βλέπουμε λοιπόν μια σπαρακτική Αγλαΐα Παππά να περνάει από όλα τα στάδια του μετατραυματικού στρες και να βγάζει τόσο φυσικά και αβίαστα, αγωνία, φόβο, απελπισία, ενοχές, αυτοκαταστροφικότητα, εκδίκηση και τέλος συγχώρεση με τέτοιο ερμηνευτικό τρόπο που όλα αυτά να «χτυπάνε» τον θεατή σαν κύματα και να τον κατακλύζουν όλα τα συναισθήματα! Και από την άλλη έχουμε ως αντίβαρο έναν εξαιρετικό Φοίβο Παπακώστα που με τον λόγο του, τη χροιά του λόγου του, το βλέμμα του, τη γλώσσα του σώματος του να αλλάζει τους ρόλους του σαν πουκάμισα από τη μια στιγμή στην άλλη! Εκπληκτικός! 
Τέλος, τι σημαντική εμπειρία για τις μαθήτριες του μουσικού μας σχολείου που έφεραν εις πέρας τον ρόλο τους άψογα και έδωσαν τον δικό τους τόνο στην παράσταση με τα όμορφα, δροσερά τους πρόσωπα ως αντίστιξη στη μαυρίλα της ιστορίας! Τι ωραία συγκυρία στην πόλη μας η χορωδία να απαρτίζεται από νεαρά κορίτσια που δήλωναν με την παρουσία τους και τις φωνές τους την ελπίδα, την αισιοδοξία, τη χαρά της ζωής απέναντι στη μισαλλοδοξία, στη ξενοφοβία, στο κακό και στον αναίτιο θάνατο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: