Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Οι Ευνοούμενοι του Μίδα [Κριτική βιβλίου]

 

Ένα τόσο μικρό βιβλίο, 20 σελίδων που περιγράφει μια τόσο μεγάλη ιδέα, ασύλληπτη για τα δεδομένα της εποχής που γράφτηκε. Ο συγγραφέας, Τζακ Λόντον, εκδίδει σε περιοδικό στο Σικάγο το 1901, μια μυθοπλασία με τον τίτλο " The minios of Midas". Αναλογιζόμενος το πέρασμα από την φεδουαρχία στον καπιταλισμό, συλλαμβάνει μια ευφυέστατη ιδέα μιας τρομακρατικής κατά κάποιο τρόπο οργάνωσης που εκμεταλλεύεται τα ίδια τα όπλα της αναπτυσσόμενης τότε καπιταλιστικής κοινωνίας πολεμώντας τη!

Οι ευνοούμενοι λοιπόν χρησιμοποιούν ως μέσο το κεφάλαιο και εκβιάζουν μεγαλοβιομήχανους της εποχής ζητώντας ένα υπέρογκο ποσό, χωρίς την απαίτηση βέβαια να δοθεί ολόκληρο αλλά με δόσεις μόνο που αν δεν δοθεί έγκαιρα μια δόση θα σκοτώνουν τυχαία έναν άνθρωπο. Χωρίς μίσος ή οργή όπως λένε οι ίδιοι στις επιστολές τους αλλά και χωρίς ηθικούς φραγμούς απευθύνονται στους κεφαλαιοούχους της εποχής και τους καλούν να παίξουν το "παιχνίδι" αυτό αλλιώς θα αποτελέσουν αμφότεροι τις δυο μυλόπετρες που θα "λιώνουν" έναν αθώο άνθρωπο αφαιρώντας του τη ζωή σαν ένα απλό πιόνι που βγαίνει εκτός παιχνιδιού (πολύ ωραίο το σκίτσο του εξωφύλλου)!

Έρχονται, λοιπόν, Ισπανοί δημιουργοί, μετά από 100 περίπου χρόνια, παίρνουν αυτή την ιδέα και δημιουργούν τη mini σειρά "Οι ευνοούμενοι του Μίδα" 6 επεισοδίων απογειώνοντας την. Βλέπε κριτική σειράς: https://librocinema.blogspot.com/2021/02/the-minios-of-midas.html

Ο Τζακ Λόντον φαντάζεται τους εκβιαζόμενους να διατηρούν κάποια αποθέματα αγνότητας, ευσυνειδησίας, ανθρωπιάς και ηθικής και να αυτοκτονούν μη μπορώντας να αντέξουν το βάρος της ηθικής αυτουργίας στον θάνατο αθώων ανθρώπων, πιστεύοντας ότι έτσι πολεμούν τους ευνοούμενους και προστατεύουν την κοινωνία. Από την άλλοι οι Ισπανοί δημιουργοί προχωρούν ακόμα πιο πέρα! Παρουσιάζουν τον εκβιαζόμενο όχι μόνο να μην υποκύπτει στον εκβιασμό και να τους πληρώνει, ούτε να αυτοκτονεί, αλλά να γίνεται μέλος τους περνώντας τα στάδια της μύησης του με επιτυχία αφού πρώτα αμφιταλαντευτεί και βασανιστεί ανάμεσα στις επιλογές του. Με βάση τη σειρά η καπιταλιστική μας κοινωνία έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ που μαζί της έχει αναπτυχθεί και η οργάνωση αυτή απλώνοντας τα πλοκάμια της σε όλους τους θεσμούς και εξουσίες της: πολιτική, τύπος, κράτος, επιχειρηματικότητα, αστυνομία με απότελεσμα να γίνει δυσδιάκριτη να εντοπιστεί άρα και ανίκητη σαν ένα από τα αυτοάνοσα της κοινωνίας μας!

Δεν θα μπορούσε αυτή η ιστορία του Τζακ Λόντον να μεταφερθεί στη δική μας εποχή πιο ρεαλιστικά και πιο ολοκληρώμενα αλλά δυστυχώς προδιαγράφοντας ένα ακόμα πιο ζοφερό και σκοτεινό μέλλον για την ανθρωπότητα απ΄ότι είχε φανταστεί ο αμερικανός συγγραφέας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: